Voorwerpen die het meest ingeslikt worden zijn veters, touwtjes, plastic, karton en papier. Daarnaast slikt meer dan de helft van de katten die op wol of textiel sabbelen, het materiaal ook in. Het inslikken van oneetbare voorwerpen kan voor ernstige problemen zorgen. Het komt regelmatig voor dat een voorwerp operatief verwijderd moet worden om ernstige schade aan tong, keel, slokdarm of maagdarmkanaal te voorkomen of om een levensgevaarlijke darmverstopping op te heffen.
De oorzaak van pica is nog onbekend. Mogelijke oorzaken zijn honger, onderzoekend gedrag, een (onbewust) belonende reactie van de eigenaar, medische problemen, stress, verveling, het blijven bestaan van het sabbelen bij kittens en als laatste genetische factoren. Van Siamezen en Oosterse katten is bekend dat ze een voorkeur hebben voor sabbelen of op eten van wol.
Tip 1: Pica voorkomen
Omdat pica gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om de kans dat uw kat pica kan vertonen zo klein mogelijk te maken. Ruim spullen goed op en zorg dat uw kat geen voor hem gevaarlijke voorwerpen of materialen kan bemachtigen. Omdat er soms medische oorzaken zijn voor het ontstaan van pica is het verstandig om uw kat ook goed bij uw dierenarts na te laten kijken.
Tip 2 Honger
Honger en afwezigheid van voedsel kan soms leiden tot het opeten van oneetbare voorwerpen. Uit onderzoek bleek dat katten die pica vertoonden, minder vaak de hele dag voedsel beschikbaar hadden dan katten die geen pica vertoonden. Zorg er daarom voor dat uw kat de hele dag voedsel tot zijn beschikking heeft. Daarnaast kan het aanbieden van vezelrijke voeding die voor een langer verzadigingsgevoel zorgt, helpen eventuele hongergevoelens te voorkomen.
Tip 3 Kauwbehoefte
Bij katten die een sterke kauwbehoefte hebben, kan het onder begeleiding aanbieden van bijvoorbeeld gedroogd vlees of ander kauwmateriaal helpen. Geef u kat daarnaast voldoende bezigheden. Speel regelmatig met hem en berg de speeltjes op na gebruik wanneer deze een risico vormen voor pica. Werken deze tips onvoldoende? Dan is het verstandig om een gediplomeerde en geaccrediteerde gedragstherapeut in te schakelen.