Ik kan me voorstellen dat je het vervelend vindt als je hond overal tegen aan plast. Daarnaast is het ook niet prettig voor buren dat jouw hond tegen hun beplanting plast. Veel planten kunnen hier niet goed tegen en kunnen verbranden.
Je vraagt hoe je kunt voorkomen dat je hond steeds plast. Voorkomen doe je door je hond voldoende kort aangelijnd te houden, zodat hij niet kan snuffelen aan heggen of in bermen. De meeste reuen snuffelen namelijk eerst voordat ze hun pootje oplichten om te gaan plassen. Je kunt je hond leren dat hij niet overal mag plassen door juist door te lopen en hem mee te nemen, op plekken waar je niet wil dat hij plast. Daarnaast geef je hem juist alle ruimte en tijd om te plassen op plekken waar je dit wel toestaat. Op deze manier krijgt hij wel voldoende mogelijkheden om zijn blaas leeg te plassen. Een simpel commando als bijvoorbeeld ‘plassen’ kan je hond helpen om hier duidelijkheid in te krijgen als hij mag plassen.
Wanneer intacte reuen veelvuldig plassen en kleine beetjes urine lozen tijdens de wandeling, dan zijn ze vaak aan het markeren. Voor honden is hun neus erg belangrijk. Door te ruiken krijgen ze informatie uit hun omgeving en ruiken bijvoorbeeld wanneer er een andere reu of een loopse teef is geweest. De meest voorkomende functie van markeren, is het verspreiden van informatie aan andere honden. Door te markeren laat jouw hond als het ware een boodschap achter, zodat andere honden weten dat jouw hond hier is geweest. Markeren is dus heel functioneel. Jonge reuen gaan markeren op het moment dat ze seksueel volwassen gaan worden. Diverse hormonen spelen hierbij een rol, waaronder testosteron.
Wanneer je hond ondanks deze adviezen toch veelvuldig blijft markeren dan kan castratie een mogelijkheid zijn. Neem voordat je over gaat naar deze beslissing altijd contact op met een gedragsdeskundige. Castratie moet zorgvuldig worden afgewogen. Er zitten namelijk ook nadelen aan castratie.
Indien deze adviezen onvoldoende resultaat geven of je overweegt castratie, dan adviseer ik je om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio.
Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn