In het wild leeft een konijn in een gebied van zo’n 34 tennisvelden groot. Daar hupt, rent, springt, eet, graaft en socialiseert een konijn gedurende dag en nacht. Uit onderzoek van een aantal jaren geleden komt naar voren dat het gemiddelde gehouden konijn in Nederland 4 jaar oud wordt. Dit is ongeveer vergelijkbaar met de gemiddelde leeftijdsverwachting van een wild konijn dat aan allerlei gevaren blootstaat. Een konijn kan echter een leeftijd bereiken van zo’n 8 tot 13 jaar oud. Een van de oorzaken van de lage leeftijd van gehouden konijnen is een verminderd welzijn door de manier van huisvesten. Er zijn namelijk nog steeds veel konijnen die alleen leven, in een klein hok met uitzicht op de houten schutting. Verandering is dus noodzakelijk voor het welzijn van het dier.
Tip 1: Samen
Een konijn is een groepsdier en heeft een soortgenoot nodig om mee samen te leven. Samen met een soortgenoot voelt een konijn zich veiliger. Konijnen zijn overigens best kieskeurig als het aankomt op een partner om samen te leven. Een rammelaar (mannetje) en een voedster (vrouwtje) is vaak de beste combinatie. Laat bij voorkeur de beide dieren bij voorkeur op jonge leeftijd castreren. Het samenwonen stimuleert natuurlijke gedragingen zoals bewegingsgedrag, verzorgingsgedrag en zelfs eetgedrag.
Tip 2: Ruimte
Een konijn is een echte sportatleet die tijdens een sprint wel een snelheid van 45 km per uur kan halen. Daarnaast heeft hij veel beweging nodig. Een hok is dus bedoeld als huis, vooral als slaapkamer en veilige schuilplek, maar niet geschikt voor de dagelijkse work-out. Naast een hok heeft een konijn dagelijks een paar uurtjes losloopruimte nodig; bijvoorbeeld een ren aan het hok, een afgezet stukje tuin of gang, maar het mag natuurlijk ook los in huis of tuin zijn.
Tip 3: Hooi
Een andere belangrijke behoefte heeft alles te maken met eten. Als een konijn hooi als hoofdvoeding eet, is dat goed voor zijn spijsvertering, zijn gebit en hij heeft gedurende de dag ook meer te doen: knagen en knabbelen. Niet alleen het opeten van voedsel zelf, maar ook het zoeken naar eten is een konijnendagtaak. Dit soorteigen gedrag kan gestimuleerd worden door bijvoorbeeld het aanbieden van hooiballen en bijvoorbeeld voerballen.
Meer artikelen lezen over konijnengedrag? Klik hier.