Wat is negeren
Negeren maakt het eerst erger
Hoe volhardend moet je zijn?
Het risico van agressie
Een ander facet wat van belang is bij het uitdoven van gedrag is de frustratie die honden ervaren als ze worden genegeerd, wat kan leiden tot onzekerheid, stress en/of agressie. Dat frustratie tot agressie kan leiden weet iedereen wiens computer wel eens is vastgelopen. Als het indrukken van de toetsen niet meer het verwachte resultaat oplevert, gaan we eerst harder op de toetsen slaan, daarna proberen we of het gecombineerd indrukken van toetsen een oplossing biedt, maar als niets helpt worden we boos en gefrustreerd. Honden willen ook een bepaald doel bereiken met hun gedrag en sommige honden zetten agressie in als oplossing voor frustratie.
Een voorbeeld hiervan is een hond die geleerd heeft dat hij door met de tanden de handen aan te raken aandacht krijgt. Wanneer dit gedrag wordt genegeerd kan de hond vanuit de opgebouwde opwinding en frustratie juist gaan bijten. Dit type honden hebben door het negeren juist een uitstekende reden om tot agressie over te gaan. Hierdoor kunnen er bij bepaalde hondenkarakters gevaarlijke situaties ontstaan. Het gevolg hiervan kan zijn dat de hond heeft geleerd dat agressie inderdaad de oplossing is om zijn doel te bereiken. Negeren is dus in sommige situaties een gevaarlijk advies die misschien wel past bij het type ongewenst gedrag, maar niet bij deze eigenaar met deze hond.
Terug van weggeweest
Alternatieven voor negeren van je hond
Negeren geeft dus nogal wat bijwerkingen, ook als het op juiste wijze wordt ingezet. Er zijn ook andere oplossingen om gedragingen als aandachttrekkend gedrag en opspringen te veranderen. Als eerste kan er gekeken worden of de hond alternatief gedrag kan aanleren wat vervolgens beloond kan gaan worden. Denk hierbij aan een hond die geleerd heeft dat zitten de manier is om contact te maken met binnenkomende mensen of een hond die leert om naar de mand te gaan in plaats van luid blaffend en springend het bezoek te ontvangen.
Een alternatieve manier om aandachtvragend gedrag zoals opspringen te hertrainen is de eigenaar direct laten weggaan. Dit is een optie als negeren onmogelijk dreigt te worden. Hij loopt direct bij het ongewenste gedrag de kamer uit, zonder de hond aan te kijken of toe te spreken. Het weglopen van de eigenaar geeft de hond vaak een vervelend gevoel. Het doel van het gedrag was immers dat de hond aandacht zou krijgen. Het effect van het gedrag is nu dat de hond alleen wordt achtergelaten. De eigenaar kan direct naar de kamer terugkeren zodra de hond rustig is. Nog een andere mogelijkheid is de hond een ‘time-out’ geven. Dat wil zeggen dat de eigenaar de hond wegbrengt zonder iets te zeggen naar een andere ruimte. Belangrijk hierbij is wel dat de eigenaar de hond kordaat, snel en zonder iets te zeggen uit de kamer haalt. Ook bij dit advies is voorzichtigheid geboden en moet men inzicht hebben in de relatie baas-hond en het karakter van de hond. Bij geen enkele methode is het de bedoeling om angst of agressie uit te lokken bij de hond.
Terug van weggeweest
Alternatieven voor negeren van je hond
Negeren geeft dus nogal wat bijwerkingen, ook als het op juiste wijze wordt ingezet. Er zijn ook andere oplossingen om gedragingen als aandachttrekkend gedrag en opspringen te veranderen. Als eerste kan er gekeken worden of de hond alternatief gedrag kan aanleren wat vervolgens beloond kan gaan worden. Denk hierbij aan een hond die geleerd heeft dat zitten de manier is om contact te maken met binnenkomende mensen of een hond die leert om naar de mand te gaan in plaats van luid blaffend en springend het bezoek te ontvangen. Een alternatieve manier om aandachtvragend gedrag zoals opspringen te hertrainen is de eigenaar direct laten weggaan.
Dit is een optie als negeren onmogelijk dreigt te worden. Hij loopt direct bij het ongewenste gedrag de kamer uit, zonder de hond aan te kijken of toe te spreken. Het weglopen van de eigenaar geeft de hond vaak een vervelend gevoel. Het doel van het gedrag was immers dat de hond aandacht zou krijgen. Het effect van het gedrag is nu dat de hond alleen wordt achtergelaten. De eigenaar kan direct naar de kamer terugkeren zodra de hond rustig is. Nog een andere mogelijkheid is de hond een ‘time-out’ geven. Dat wil zeggen dat de eigenaar de hond wegbrengt zonder iets te zeggen naar een andere ruimte. Belangrijk hierbij is wel dat de eigenaar de hond kordaat, snel en zonder iets te zeggen uit de kamer haalt. Ook bij dit advies is voorzichtigheid geboden en moet men inzicht hebben in de relatie baas-hond en het karakter van de hond. Bij geen enkele methode is het de bedoeling om angst of agressie uit te lokken bij de hond.
Negeren van je hond tot je een ons weegt
Negeren van je hond – Vooruitgang moet snel zichtbaar zijn
Onthoud dat gedragsveranderingen bij het goed uitvoeren van adviezen snel effect moeten kunnen hebben. Wekenlang, maandenlang of zelfs jarenlang negeren van je hond heeft dus geen enkele zin. Een goede gedragstherapeut kan samen met de eigenaar zoeken naar de beste oplossingen voor het aanpakken van ongewenst gedrag. Van belang is dus dat er goed wordt gekeken naar de hond, de eigenaar en de ontwikkeling van het probleemgedrag. Soms is negeren een goed advies, maar in de meeste gevallen zijn andere combinaties van methoden beter.
Wachten vergroot kans op oefenen ongewenst gedrag
Er is nog een reden waarom ongewenst gedrag negeren van je hond een risico geeft. In de meeste gevallen vertoont de hond ongewenst gedrag omdat hij opgewonden of onzeker is, of om een andere reden bezig is met de prikkel die het probleemgedrag uitlokt. Als een hond blaft naar soortgenoten, is het zinvol om hem op grotere afstand te plaatsen om te kijken of hij daar rustiger is en zijn goede gedrag te belonen.
Wanneer hij ook daar het ongewenste gedrag blaffen laat zien, kunnen we wachten tot goed gedrag om te belonen, maar het geeft de hond weinig sturing. Het triggert de hond tot het nemen van eigen initiatief en daarmee ongewenst gedrag. Wachten en negeren van gedrag zorgt in veel gevallen tot een verergering van het gedrag, ook omdat de hond niet weet wat hij moet doen of gewoonweg niet kan wachten. Negeer dus niet zomaar en hoop ook niet ‘dat het overgaat’, het actief begeleiden van de hond om gewenst gedrag te trainen is veelal hondvriendelijker.