Brookfokker en slechte socialisatie
Puk was de eerste weken letterlijk een schaduw van mij. Ze liep de hele dag dicht bij mijn en al snel werd het ons duidelijk dat zij totaal niets gewend was. Puk vertoonde meerdere problemen. Ze reageerde angstig op fietsen, auto’s, verschillende voorwerpen en mensen; alles was haar vreemd. Ook de zindelijkheidstraining was een groot probleem. Inmiddels was het mij ook duidelijk dat de fokker een broodfokker was en dat Puk een slechte socialisatie heeft gehad. We waren het er snel over eens dat Puk veel knuffels en liefdevolle aandacht nodig heeft. Ze was een zeer angstig, onzeker hondje. Mannen (ook onze zoon) was een lastig dingetje en elke verandering (lees prikkel) zorgde voor een drukke, onderdanige plassende hond met haar staart tussen de poten.
Advies dierenarts
Het deed me pijn om dat te zien, juist omdat ze zo onwijs lief is. Ik kan ontroerd raken hoe lief zij kan zijn. Ze was altijd alert en sliep weinig. Hoe liefdevol wij ook waren en vol geduld werd Puk erg druk en nog onzekerder. We kregen steeds vaker discussies of we Puk niet moesten gaan herplaatsen, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen. Alleen al de gedachte dat zij weer moet verkassen. Ik had de verwachting dat dit echt een deuk zou geven in haar angst en onzekerheid. Via advies van de dierenarts kwam ik bij Marieke uit. Helaas bevestigde Marieke mijn vermoeden. Puk had bij de fokker een slechte socialisatie gehad en de fokker had Puk niet gegeven wat ze nodig had. Marieke heeft me vele tips gegeven. Ik heb een rapport gehad en we hebben in de nazorg ook veel mailcontact gehad.
Tips en adviezen
Ik heb veel aan Marieke gehad en nog steeds. Ook ik moest veel leren en heb je tips en adviezen in de loop der tijd eigen gemaakt. We zijn nu driekwart jaar verder. Inmiddels is Puk 3 jaar. Puk is een stuk rustiger. Binnen plassen komt bijna niet voor. De ochtendbegroeting blijft een klein dingetje. Maar ze plast niet meer en alles verloopt rustiger. Het blijft ook een energiek hondje en is zeer enthousiast. Wij kunnen haar gedrag goed voorspellen. Het bezoek begroeten gaat veel beter. Al zijn mannen nog steeds erg spannend. Gelukkig zijn er veel heren die tijd voor haar willen maken en haar elke keer weer een succesmomentje bezorgen. Dat is fijn en geeft haar ook meer vertrouwen.Vertrouwen
Op straat ben ik veel bezig om haar rustig te houden en haar te leren de focus op mij te richten wanneer er spannende momenten zijn. Ze gaat sommige honden steeds beter vertrouwen. Ook met onze zoon Baart gaat het inmiddels goed. Ze zijn dikke maatjes en kunnen ze elkaar uitdagen om een beetje te stoeien. Ze luistert ook heel goed naar Bart. Ook met Linda gaat het veel beter. Ze hebben samen een flinke strijd gehad, maar daar is nu veel meer balans in.Snoepjes
Mijn jaszak blijft gevuld met (gezonde) snoepjes om elke keer haar aandacht te trekken en ze heel vaak te belonen. Dat blijft ze heel hard nodig hebben. Bij vlagen gaat het niet echt goed met haar. Ze is dan gespannen en snel van slag. Ik zie dan alleen maar angst en onzekerheid. Verder is ze ook een boef. Zoekt elke keer de grenzen op en kan openlijk uit dagen. Zeker wanneer ze goed in haar velletje zit. Geweldig vind ik dat. Dat maakt haar ook heel leuk. Ik heb me verkeken op twee honden en zeker een tweede hond met een slechte socialisatie. Toch ben ik erg blij met ze en omdat we het vol gehouden hebben zijn het nu twee wereldhonden. Ik hoop dat ze heel oud worden en dat we nog veel plezier van hun hebben.
Groetjes van Petra